Se om du har ta bort mossa på tak

Många har mossa på takpannor utan att veta om det. Mossan är skadligare än vad du tror, särskilt på tak. Fast det är faktiskt problematiskt att låta mossan få fäste på takpannorna.

Växtligheten är inte så ofarlig som man kan tro. Om du har otur så kan mossa leda till mögel.

Ta bort mossan så fort som möjligt. Det finns många firmor som sysslar med ta bort mossa på tak och vet vad dom gör. Det viktigaste är att detta blir gjort innan det uppstår skador på ditt tak.

Vissa väljer att ta in hjälp för att ta bort mossa på tak!

Du kan göra annat om du köper in hjälp. Gillar du inte höjder så kan det vara ett måste att köpa in hjälp.

Men om du inte är höjdrädd och har ett tak som inte är särskilt svårt att komma åt är det klart att du kan ta bort mossa på tak med Bensaltensid eller ett annat medel som är till för detta. Medlen är många vad det gäller mossbekämpning.

Använd exempelvis Bensaltensid. Om du använder dig av en ejektor, ryggspruta eller högtrycksspruta eller högtryckstvätt (i påläggsläge) bör du få bort påväxten så att det blir snyggt igen. Kanske kan du hyra rätt produkter.

ta

Att ta bort mossa på tak behöver inte vara svårt. Du måste dock införskaffa en egen stege. Skydda ansiktet, inte minst. Använd alltid munskydd för medlet irriterar halsen.

Men tänk på det där med tid och pengar för att avgöra om du själv ska ta bort mossan från taket eller om du ska betala för att någon annan gör detta. Du kan prova själv först om du vill.

Rengör regelbundet

Du får inte glömma bort mossa på takpannor. På platser där mossan snabbt får fäste dröjer det inte så länge innan den kommer tillbaka. Det här får vi leva med då vi bor i hus men det betyder inte att du måste acceptera en grön massa över hela ditt tak.

Rengör regelbundet. Vi rekommenderar en gång per år, minst.

Utför det rutinmässigt. algmedel Detta om man använder vanliga rengöringsmedel.

Om du har använt Bensaltensid tidigare så vet du vad det handlar om. Mossan kan då försvinna i upp till fyra år.

Kolla rännor och takpannor också. Slarva inte i jobbet. Då får du en bra koll på hur huset mår.

Slarva inte med underhållet

Kör igång direkt. Byt ut det som är trasigt. Tänk på att ett trasigt tak inte bara är farligt med tanke på vatten som kan läcka in. Då är det färdigt.

Underhåll din fastighet. Var inte rädd för att anlita någon. Takfirmor kan hjälpa dig.

Ta bort mossa på takpannor på ett säkert och tryggt sätt

Du måste tänka på säkerheten, slarva inte med den. Åtkomsten när du har mossa på takpannor kan vara begränsad. Ibland räcker det inte med en stege för att ta bort mossa på tak och om du tänker klättra upp ska du tänka på hur du kan göra detta med minimal risk.

Ta hjälp av andra. Använd tiden till någonting annat istället.

Gå lugnt och metodiskt till väga. Var försiktig så att du inte trampar igenom hustaket, det kan vara riktigt farligt.