Svedalaföretag uppfinner 5-minutersvin

Företaget Gert Strand AB här i Svedala (som bl.a. uppfunnit Turbojäst) har uppfunnit 5-minutersvin. Handelsnamnet är Vinkoncentrat och detta blandas med sprit (vodka eller brännvin) och vatten till druvtypiska viner.

Svedalaren har provsmakat ett rött vin och 3 vita. Smaken är jättebra, om man köpte en flaska i vinbutik så skulle man inte märka någon skillnad! Trots att det blandades framför våra ögon och jag är inte okunnig om vin.

Rieslingen har tom. den mineralaktiga skifferton som finns i dyra Rieslingviner. Muscaten skulle nog kunna säljas för EUR 10-15 per flaska i Europa, här i Sverige är så kryddiga viner inte populära.

Chardonnayvinet smakar som en Australiensisk Chardonnay brukar smaka men utan inslag av ek. Viss smörighet kan anas, men inte mer än så. Fylligt, gott och smakrikt.

Det röda Merlotvinet har stor bärighet med inslag av körsbär och svart vinbär och mycket lent, nästan för lent. Förrädiskt lättdrucket, 14% alkohol. Så lättdrucket att det skulle kunna fungera som sällskapsvin, vilket inte alla röda viner kan.

Vinkoncentraten presenteras först för hobbymarknaden men företaget hoppas på industrikunder från länder där det är för varmt eller för kallt att odla vindruvor. I stället för temperaturkontrollerade jästankar och lagringsfat är det bara att blanda och buteljera.